14 Nisan 2010 Çarşamba


Bir yaratıcı için, asıl soru şudur;  “Bir yapıtını arkada mı bırakmalıdır yoksa hayatını başyapıt mı yapmalıdır?”

Bu söz George Wolinski’ye ait...
O, 1934 Polonya doğumlu, döneminin önemli olaylarına tanık olmuş bir karikatürist. Aslında sadece karikatürist olduğunu söylemek doğru olmaz. Aynı zamanda birçok illüstrasyonu, kitapları, tiyatro oyunları ve hazırladığı senaryoları var...
İstanbul’a ilk kez 2002 yılında, LeMan Dergisi tarafından davet edilen Fransız çizer grubuyla birlikte gelmiş. Gazeteciler tarafından “Türkçe bilmediği halde herkesle nasıl bu kadar iyi anlaştığı” sorulunca; “Türkçe konuşmaya ihtiyaç duymuyorum, çünkü bütün mizahçıların dili aynı...” diye kendi üslubunda cevap vermiş. İstanbullu dostları onu “yalnızca bir çizer değil aynı zamanda vefalı bir dost” olarak tanımlıyor.
Karikatürlerinin konusunun büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Öyle ki kadınların farklı haklarını betimlediği “hiçbir amacı savunmama, iyi bir sevgili olmama” konularını temel aldığı “Kadın Hakları Albümü” hazırlamış.
50 yıldır geveze not defteri elinde dünyayı geziyor.
Şimdi sıra İstanbul’da... Küba’dan Rusya’ya, Meksika’dan Brezilya’ya, Hindistan’dan Kamboçya’ya röportaj-çizimleri sergide izlemeniz mümkün...
2 Mayıs’a kadar açık kalacak sergiyi Galeri InSitu’da mutlaka gidip gezin derim. Erotik, kışkırtıcı ve sevecen bir çizgisi var. Karikatürlerinde fırça kalem kullanıyor.
Kanadalı  fotoğraf sanatçısı Charles Mordret tarafından, Aralık 2009 kurulan Galeri InSitu, tanınmış sanatçıların ve dünyadan yeni yeteneklerin eserlerini sergilemeyi hedefliyor.
Şık, huzurlu ve mis gibi sanat kokan bir yer :)
  
GALERI InSitu
http://www.insituphoto.com/
Susam sok. Kadife Palas Apt. No:15/1
Cihangir, Beyoglu, Istanbul
Tel: 0 212 249 02 20

Hiç yorum yok: